Idealnie wypalona kawa
Odnalezienie wysokiej jakości kawy w zwyczajnym sklepie praktycznie graniczy z cudem, choć producenci gwarantują o idealnym smaku oferowanego produktu. Tymczasem rzeczywistość jest zgoła odmienna, gdyż kawy niepotrzebnie są w stanie sprostać oczekiwaniom nieco bardziej wymagających konsumentów. Podstawowym argumentem, który przemawia za zakupem jest świeża kawa, gdyż charakteryzuje się ona zdecydowanie najlepszymi walorami smakowymi. Świetnym pomysłem okazują się odwiedziny wyspecjalizowanych sklepów, w jakich asortymencie dostępne są wyłącznie kawy, a nierzadko zarówno herbaty. Trzeba mieć świadomość, że ważne znaczenie ma termin, kiedy kawa została wypalona, a taką informację klient zawsze ma szansę uzyskać sprawdzając ów fakt na opakowaniu.
Należałoby, aby brany pod spostrzeżenie sklep kawa posiadał własną palarnię, gdyż wyłącznie wtedy będzie w stanie zaoferować zdecydowanie najświeższą kawę. Porządne kawy potrafią nie tracić swoich walorów smakowych nawet do czterech miesięcy od momentu wypalenia, a więc nie zawsze należy potraktować tę kwestię nadzwyczajnie rygorystycznie. Czasami problemem może być kupowanie przed chwilą wypalonych ziaren, jakie wbrew pozorom potrzebują paru dni, aby zyskać na jakości. Odwiedzając zwyczajny sklep standardem jest, że kawy zostały wypalone nawet ponad rok temu. Z kolei kawa mielona również nie stanowi zbyt atrakcyjnej ofert, gdyż jej ziarna wietrzeją w ciągu zaledwie kilkudziesięciu minut. Na nic zdaje się fakt, że są pakowane próżniowo. W związku z tym lepszym pomysłem jest wyrażenie zainteresowania ofertą specjalistycznych sklepów internetowych.